Mundharmonika – De bedste i test

Vi har gjort det nemt for dig at vælge den bedste mundharmonika til dig

Alle testede mundharmonikaer

indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents
    Testvinder

    Hohner Special 20 C

    Produktbeskrivelse

    Hos 4sound.dk var der ingen tvivl, da testvinderen blandt mundharmonikaer, skulle udvælges. Hohner Special 20 C er en sikker vinder! Denne mundharmonika er en favorit blandt musikere på grund af instrumentets stærke sound samt klassiske design. Den er specielt anvendt til at spille blues, men kan også bruges til en række andre forskellige musikgenrer. Special 20 C er et instrument lavet til C dur og er god til nybegyndere. Kammen er lavet af plastik, men har et rustfrit stål cover. Dette instrument har en kraftfuld lyd når der pustes igennem 0,9mm messing pladerne.

    Vi anbefaler Hohner Special 20 C til

    Men hvad gør netop denne til den bedste mundharpe i test?  Denne Special 20 C adskiller sig fra andre mundharmonikaer fordi, den er rigtig nem at spille på samtidig med, at den spiller stærke og klare toner. Derudover er netop dette lille instrument kendt for sit tidsløse design og klassiske features, hvilket en hver musiker sætter pris på.  Hvis du ønsker at spille på en stilsikker mundharpe i top kvalitet, så er Special 20 C den helt rigtige mundharmonika for dig! 

    Vores vurdering:
    5/5
    Bruger vurdering:
    4.5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Hohner Special 20 C her

    Specifikationer

    Se Hohner Special 20 C i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Da vi testede mundharmonikaer, blev der specielt lagt vægt på prisen, kvaliteten og lyden. I alle disse kategorier udmærkede denne mundharmonika sig! Special 20 C er en mundharmonika i rigtig god kvalitet, som kan holde til at spille på dagen lang. Lyden som flyver ud af denne mundharmonika er heller ikke til at tage fejl af: dejlige klare og rene toner. 

    Den Billigste

    Den billigste: Fender Midnight Blues Harmonika in C

    Produktbeskrivelse

    Her ser du testens billigste model. Vi har medtaget både denne og et sæt med denne og to andre modeller. Grunden til vi har isoleret denne er fordi den spiller c dur hvilket er det mest gængse hvis du kun har én mundharmonika. Denne Fender har 10 huller og har en meget lys kraftfuld lyd der kan hamle op med professionel kvalitet. Ydermere har den et mørkeblåt case, så du kan passe rigtig godt på mundharpen.

    Vi anbefaler Fender Midnight Blues Harmonica in C til

    Vi anbefaler Midnight Blues til nybegynderen, eller den erfarne musiker der har en forkærlighed for Fender. Denne relativ nye model har nemlig meget mere at byde på end de ældre modeller. Så mangler du mundharper til samlingen, så er denne helt sikkert en der er værd at tilføje. Den egner sig også rigtig godt til begyndere, fordi den er i tonearten C, den er meget billig og så har den et overskueligt antal huller til at starte med.

    Vores vurdering:
    4/5
    Bruger vurdering:
    4/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Fender Midnight Blues Harmonica in C her

    Specifikationer

    Se Fender Midnight Blues Harmonica in C i aktion

    Konklusion

    Alt i alt en rigtig fin mundharmonika der kan anbefales til dig der vil prøve det sidste nye skud fra Fender, dig der nybegynder og skal prøve kræfter med en billig mundharmonika eller dig som bare vil udforske en ny mundharpe. Den spiller i C-dur og har 10 huller, så du har rig mulighed for at spille det meste musik i den tone.

    Klassikeren

    Hohner Blues Harp MS C

    Produktbeskrivelse

    Hohner Marine Band Blues Harp, der måler 10 cm i længderetningen, har været manges musikers favorit gennem historien om bluesmusik. Dens karakteristiske klagelyd er et resultat af perfekt integreret Richter-tuning og ude luftkanaler, der giver mulighed for behagelig overblæsning og notebøjning. Marine Band Blues er med andre ord instrumentet bag den klassiske vestlige harmonika-lyd. Det er et enormt ry!

    Vi anbefaler Hogner Blues Harp MS C til

    Den har buede rustfri stålbetræk, som hjælper med at skabe en smuk lydprofil og sideventiler. Den eneste ulempe er, at de spikrede dæksler ikke er så lette at tage af, så glem alt om at reparere denne mundharmonika alene, hvis du er nybegynder. Under denne robuste stålkasse er der en lakeret trækam (pære træ for at være præcis). Nogle siger, at trækamme er et problem, fordi de til sidst bliver hævede eller skæve. Der er også en 0,9 mm messingrørplade, som også er spikret ned, og 20 klassiske siv.

    Vores vurdering:
    3.5/5
    Bruger vurdering:
    4/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Hogner Blues Harp MS C her

    Specifikationer

    Se Hogner Blues Harp MS C i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Marine Band Blues-harpen er en klassiker, fordi den fås i alle større nøgler, kan gå en oktav højere eller lavere og understøtter også specielle tuninger. Alsidighed er et træk, som mange harpemusikere kræver af deres instrumenter, og denne smukt håndlavede mundharmonika tilbyder den ved bådlasten.

    Bedste Sæt

    Fender Blues Deluxe 7 pack with case

    Produktbeskrivelse

    Er du en, der ikke kun vil eje en mundharmonika, der kun kan spille en type af kromatiske akkorder. Hvorfor lade dig begrænse? Her finder du Fender Blues Deluxe 7 pack, der giver dig mulighed for at spille i alle tonearter. Prisen for 7 mundharmonikaer er cirka 500 kr. Det er altså marginalt mere du skal betale for at få et komplet sæt – Det er billigt!

    Vi anbefaler Fender Blues Deluxe 7 pack with case til

    Sættet er oplagt for begyndere, der ikke vil begrænses af kun at kunne spille en toneart. Derudover er sættet selvfølgelig også velegnet til den veletablerede musiker, der ved hvad det vil sige at håndtere en mundharmonika. Der er nemlig mulighed for at spille C, D, E, F, G, A og Bb. Samtlige mundharmonikaer kommer ydermere i rustfrit stål, hvor “fender blues deluxe” er indgraveret i designet. Du skal med andre ord ikke bekymre dig over, hvorvidt stilen holder stik om 20 år. Instrumentet vil være moderne for altid! Derudover er det enhver ægte musikeres drøm, at kunne medbringe mundharmonikaen over alt. Her bliver Fender Blues Deluxe leveret i en kasse. Det er altså muligt for dig at medbringe mundharpen overalt og uden besvær! 

    Vores vurdering:
    4.5/5
    Bruger vurdering:
    3.5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Fender Blues Deluxe 7 pack with case her

    Specifikationer

    Se Fender Blues Deluxe 7 pack with case i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Konklusionen må altså være at hvis du gerne vil kunne spille alle toner med mundharmonika, så bliver du nød til at eje dette sæt. Når du købet et sæt med 7 mundharmonikaer, får du meget mere for pengene, og du kan spiller alle tonearter. Denne pakke er måske ikke så velegnet til nybegynderen der gerne vil prøve det af. Dog er dette en billig mulighed for at få hele molevitten.

    Upcomming

    Fender Midnight Blues (3 pack)

    Produktbeskrivelse

    Fender har udgivet et sæt mundharmonikaer, der indeholder de mest gængse tonearter. Køber du dette får du ikke bare en billig mundharmonika, men 3! Der medfølger i de mest gængse tonearter, som C, G og A dur. Du har derfor mulighed for at spille det meste af det kromatiske spektrum. Dette sæt er godt hvis du er begynder der ønsker at blæse i mundharpe uden at begrænse dig.

    Vi anbefaler Fender Midnight Blues (3 pack) til

    Vi anbefaler denne pakke til dig der er ny og gerne vil udforske de forskellige typer af mundharmonikaer der findes. Du kan spille de fleste toner og får en sublim lyd med denne pakke og egner sig rigtig godt til en begynder eller en der er let øvet. Så skal du spille op til dans eller imponere dine venner, synes vi helt sikkert at denne mundharpe vil klæde dig.

    Vores vurdering:
    4/5
    Bruger vurdering:
    4.5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Fender Midnight Blues (3 pack) her

    Specifikationer

    Se Fender Midnight Blues (3 pack) i aktion

    Konklusion

    Det sidste nye skud fra fender, der dækker det meste af det kromatiske spektrum. Billig mundharmonika pakke, der ikke begrænser dig som musiker. Man skal dog indfinde sig med det blå design, så hvis man er mere til det sølv glansende look, er det måske bedre at købe vores testvinder.

    Professionel

    Hohner Chromanica IIIM280C

    Produktbeskrivelse

    Vi synes også der skulle være en anbefaling til dem der mener det at spille på mundharmonika lidt mere seriøst. Med Chromanica får du en mundharpe i højeste kvalitet der har 64 messing siv, runde tonehuller og siv med en tykkelse på hele 1,05mm. Det er en af de længere mundharmonikaer med hele 18,4cm. Denne mundharmonika lyder som engle der synger og vil gøre den garvede musiker rigtig glad, med dens c dur. Denne model spiller nemlig i C og giver en fantastisk lyd her når du puster i den.

    Vi anbefaler Hohner Chromanica IIIM280C til

    Vi anbefaler denne mundharmonika til dig der elsker blæse musik og ønsker det næste niveau ift. mundharmonikaer. Det er dog en dyrere en af slagsen, så denne egner sig nok ikke til den helt nye begynder, men derimod musikeren der har spillet på mundharper i flere år.

    Vores vurdering:
    4/5
    Bruger vurdering:
    4/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Hohner Chromanica IIIM280C her

    Specifikationer

    Se Hohner Chromanica IIIM280C i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Klart den bedste mundharmonika i vores test, men også den dyreste. Den har mange huller og er bygget af nogle gode materialer. Skal du spille meget, så er denne model helt sikkert noget for dig, fordi den er egnet til alt musik der indeholder C i sig. Du vil også opleve en fantastisk lyd. Begyndere vil godt kunne benytte denne, men vi anbefaler den primært til den mere garvede bruger.

    Hvilken mundharmonika skal jeg vælge?

    At vælge den perfekte mundharmonika kan være overraskende svært. Der er så mange forskellige brands, snobberi omkring den helt rigtige, farver, tone-typer og pris. Vi har prøvet at lave en udførlig guide, der forhåbentlig kan gøre det nemmere for dig at vælge den helt rigtig mundharmonika.

    hvilken mundharmonika skal man vælge

    Sådan vælger du den rigtige mundharmonika

    Trin 1: Overvej dit budget
    Først skal du overveje dit budget. Er det noget du vil ofre nogle hundrede kroner på, eller er det et instrument du vil ofre over tusind kroner på. Mundharmonikaer kommer i mange priser. Vi anbefaler et budget på 200-500 kr. for en nybegynder og 1.000-2.000 kr. hvis du er mere erfaren i at spille på mundharmonika. Dog skal du huske aldrig at bruge penge på et instrument, hvis du ikke har råd.
    Trin 2: Skal du bruge én eller flere mundharmonikaer
    I vores test har vi inddraget pakkeløsninger og enkelte mundharmonikaer. Er du ny, kan du helt sikkert klare dig med én, men det er sådan, at køber du dem i pakker, kan du spare ret mange penge. Det sæt vi anbefalede fra Fender er blandt andet overskueligt prismæssigt og du får 3 mundharmonikaer i 3 forskellige tonearter. Har du dog kun tænkt dig at spille på hobby basis burde en kunne gøre arbejdet for dig. Vil du gerne udforske hele det kromatiske univers anbefaler vi dog gerne 5-7 forskellige mundharmonikaer i forskellige tonearter, hvilket du faktisk kan erhverve dig ret billig.
    Trin 3: Betyder designet noget for dig?
    Der er mange designs og farver når det kommer til en mundharmonika. Der er de blå fra fender, de klassiske i metal/sølv look og så dem i messing og guld. Det ligner at mundharper er ved at gå over i de mere farvede elementer fremfor de mere konservative stilrene indspark. Skal du have noget tidsløst anbefaler vi Hohners modeller, men skal du være med på det sidste nye i mundharmonika verdenen, så skal du have de blå fra Fender. Dette gør dog ikke noget for lyden. Det er rent visuelt, men instrumentet må gerne se lækkert ud når man puster i det.
    Trin 4: Har du brug for mange huller?
    Det er forskelligt hvor mange huller der er i en mundharpe. 10 huller kan klare det meste, men er du garvet og ønsker nye udfordringer og at større kromatisk spektrum, så burde du kigge mod flere. Så kan du også spille flere tonearter og spille mere forskelligt musik.
    Trin 5: Husk at overvej det de ønskede toneleje
    Der findes forskellige toner når du køber en mundharmonika. Det mest gængse er at købe en der spiller i tonen C, hvor de andre tonearter typisk bliver brugt som supplement, så du kan spille alt musik.

    Ofte stillede spørgsmål om mundharmonikaer

    Vi har samlet de mest spurgte spørgsmål omkring mundharmonikaer herunder. Hvis der er nogle spørgsmål der mangler, så stil dem i kommentarfeltet nedest.

    Det at spille på mundharpe forekommer svært for en del mennesker. Har du arbejdet med instrumenter før, så har du dog en fordel, og specielt hvis det er blæseinstrumenter. Hvis du har vilje, så kan du godt lære at spille mundharmonika ret hurtigt, men ligesom med alle instrumenter, så tager det tid at mestre denne musikalske egenskab. Vi anbefaler at du ser vores afsnit om hvordan man spiller mundharmonika, hvis du ønsker at lære det.

    En mundharmonika er et lille instrument, der bruger en luftstrøm til at lave toner ved hjælp af svingninger i metal. Afhængig af hvor lang og hvor tung metalstykket er, så kommer der forskellige tonearter. Tilbage i 1828 opfandt Christian Ludwig mundharpen. Han lavede forskellige forsøg da han var 16-årig, som dannede rammer omkring udformningen af det vi i dag kender som en mundharmonika. Den gang kaldte han det dog en mund-æoline.

    Den mest gængse mundharmonika tuner til C, men det er muligt at få mundharmonikaer der tuner til C, D, E, F, G, A and Bb. Hvis du ønsker et sæt med alle 7 typer, anbefaler vi Fender Blues Deluxe 7 pack med taske. Det koster omkring 500 kr. og kan findes i vores test ovenover.

    Anbefalet tilbehør til mundharmonikaer

    Herunder ser du vigtigt tilbehør til din mundharmonika, som du bliver glad for at have.

    K&M 164/16 Harmonica Holder

    K&M 164/16 mundharmonika holder fra thomann

    Hvis du spiller mundharpe, så er det en god idé at have en holder du kan have rundt om halsen imens du spiller.

    Hohner Service Kit

    Hohner service kit til mundharmonika

    Ligesom alle andre instrumenter, skal dette også have service for at holde længe og være 100% iorden.

    C.A. Seydel Söhne Harmonica Disinfection Bag

    Disinfektion fra C.A. Seydel Söhne til mundharmonika

    I denne tid har det aldrig været mere relevant at holde sit instrument rent. Derfor kan en desinfektions post være en god idé til dit instrument

    Forskellige mundharmonikatyper

    Selvom man ikke skulle tro det, så findes der flere forskellige typer af mundharmonikaer. Herunder den diatoniske, den kromatiske, basmundharmonikaen, akkordmundharmonikaen, aktov mundharmonikaen og tremolo. Vi har prøvet at laver en oversigt her, for at gøre dig klogere på de forskellige typer der kan være relevant for dig som begynder eller øvet musiker.

    Diatonisk mundharmonika

    Den diatoniske mundharpe er den mest populære blandt alle mundharmonikaer. Denne type er kendetegnet ved kun at være stemt i én tone, hvor den mest normale er C dur. Ved en diatonisk mundharpe er man begrænset til én tonart, men man har mulighed for at købe forskellige mundharmonikaer i forskellige tonearter. Den diatoniske model har typisk 10 huller, hvilket giver adgang til 20 forskellige toner. Der bliver dog brugt et enkelt hul til at overlap for at kunne lave en række akkorder. Af den årsag kan man i nogle tilfælde kun spille 19 forskellige toner i stedet for 20. En diatonisk mundharmonika bliver typisk brugt til enten rockmusik, country eller en dejlig blues.

    Hohner Blues Harp MS C skråt forfra
    Hohner Chromonica IIIM280 C fra siden

    Kromatisk mundharmonika

    Den kromatiske mundharmonika kan spille alle 12 tonearter, hvilket betyder at man ikke behøves at skrifte mundharpe for at spille andre tone. Du tænker måske hvordan det i praksis foregår, og det sker ved at der er en knap man kan trykke på for at få adgang til halvtonerne. Modsat den diatoniske mundharmonika, så bruges den kromatiske mest til jazz, og mange kalder den også for en jazzmundharmonika. Du har måske allerede stiftet bekendtskab med den den, for Stevie Wonder spiller faktisk kromatisk mundharmonika.

    Basmundharmonika

    En basmundharmonika er som navnet lidt antyder, en harmonikatype, der egner sig til de mere dybe tonearter i det musikalske spektrum. Den er ikke så velkendt og der er ikke så mange der benytter sig af denne type mundharpe. Hvis du ønsker at spille dette instrument anbefaler vi at kigge på Thomann, for at finde de bedste på markedet.

    Fender Midnight Blues Harmonica in C set forfra
    Hohner Chromonica IIIM280 C forfra

    Akkordmundharmonika

    Akkordmundharmonikaen er meget unik, ved at man har mulighed for at spille mange akkorder. Af den årsag er den også en del længere end f.eks. den diatoniske model. Dette skyldes at når man skal kunne spille mange forskellige akkorder har du brug for større plads, for at kune lave den helt rigtige toneart.

    Oktav mundharmonika

    En oktavmundharmonika er lidt som navnet antyder, en mundharmonika der kan spille to oktaver på samme tid. Denne type er ret unik og kan give et helt fantastisk lydbillede når der spilles på den. Det fungerer ved at der er to metalblade, hvor hvert blad giver hver sin toneart. Ved at bruge denne mundharpe får man et ekstraordinært lydbillede. Der findes modeller med forskellige antal huller og forskellige former.

    Fender Blues Deluxe 7 pack with case set oppefra
    Fender Blues Deluxe 7 pack with case mundstykke

    Tremolo mundharmonika

    Tremoloen ligner på mange måder en oktav mundharmonika, ved at den også har to metalblade der er i hver sin oktav, hvilket giver hver sin toneart. Denne type er dog stemt identisk, så der er en forskel man næsten ikke kan høre, hvilket giver denne her tremoloeffekt, man som musiker gerne vil fremprovokere nogle gange.

    Hvordan spiller man på mundharpe?

    Det er ikke så nemt som mange tror at spille mundharmonika. Ligesom med mange andre instrumenter, så kan det være frustrerende, når man har siddet i flere timer og bare ikke kan få det til at lyde som man vil når man puster i sin mundharpe. Mundharmonikaen er trods sin størrelse svær at få en lækker lyd ud af og vi anbefaler at man følger nogle enkelte råd:

    Du bruger din vejrtrækning og lunger anderledes når du fyrer toner i gennem mundharmonikaen, så du kan godt gå hen og blive træt, fordi din krop ikke er vant til at agere på den måde som du gør. Ved at spille en smule hver dag, så sikrer du en glidende overgang for din krop, og du vil sikre dig en mere naturlig tilvænning.

    Billede af en fyr der kan lære der kan lære dig at spille mundharmonika på youtube

    Ovenover kan du se en af de mange gratis videoer der er tilgængelige på youtube. Der er rigtig mange gode videoer på Youtube der kan lære dig at spille på mundharpe.

    Skal jeg købe en dyr eller billig mundharmonika?

    Vi synes man skal overveje hensigten med mundharmonikaen, når man skal vurdere hvorvidt man vil købe en dyr eller billig mundharmonika. Er du erfaren og går op i at have en kvalitets mundharmonika fra et anerkendt brand, så er der ingen tvivl om at man burde købe en mundharpe fra f.eks Hohner. Er man derimod en nybegynder der måske bare vil prøve kræfter med mundharmonikaens muligheder, så kan en billigere model gøre det. Hvis pungen tillader det anbefaler vi altid at man køber et sæt med 3 mundharmonikaer, så man har mulighed for at udforske de forskellige lyde dog tonearter, der kan laves ved at blæse i en mundharpe

    Skal man købe en billig mundharmonika

    Hvilke musikgenre egner mundharmonikaen sig til?

    Mundharmonika til jazz og blues genre

    Mundharmonikaen kan selvfølgelig spille de fleste forskellige genre, men der er helt klart nogle der er ikonisk for mundharpen. Der er især mulighed for både at udforske Jazz, Blues og country. Er du derfor vild med disse fantastiske musikgenre, så synes vi helt sikkert det vil være fordelagtigt at begynde at spille på mundharmonika. Mundharpen bidrager med den helt rigtige tone, når du spiller disse genre og det vil nemt kunne kombineres med andre blæseinstrumenter, som f.eks. saxofon, trompet eller blokfløjte.

    Hvilken er den bedste begynder mundharmonika?

    Afhængig af om du kan lide det klassiske design eller det moderne design anbefaler vi Fender Midnight Blues Harmonica in C eller Hohner Special 20 C. Disse er begge 2 overkommelige prismæssigt og kan spille en flot toneart. Begyndere elsker disse fordi de spiller i C og fordi de rent prismæssigt er overkommelige og spiller rigtig godt på trods af den billige pris.. Så hvis du er nybegynder, så synes vi helt sikkert du skal kigge på dem. Hvis du allerede nu at mundharmonikaen bliver et instrument du kommer til at puste i længe, så synes vi du skal overveje et sæt med 3, 5 eller 7 mundharmonikaer. På den måde vokse du ikke hurtigt ud af at have en mundharmonika der kun tuner til C, men derimod har du mulighed for at spille flere forskellige tonearter.

    Bedste mundharmonika til nybegynder

    Bedøm dette indlæg

    0 / 5 Stemmer: 1

    Bedømmelse

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *