Guide til hovedtelefoner

Indhold

Nye hovedtelefoner? Det kan være svært at vælge blandt hundredvis af mærker og modeller. Stil allerførst dig selv spørgsmålet: Hvad skal jeg bruge dem til? Måske er det musikindspilning, video-optagelse eller bare sport. Når du ved, hvilken type hovedtelefoner, du har brug for, bliver det lettere. Vi giver dig et overblik her. Få svar på flere spørgsmål i din 4Sound-butik. Vi er de ægte hovedtelefoneksperter.


Reference- og professionelle studiehovedtelefoner

Referencehovedetelefoner er professionelle hovedtelefoner, der benyttes i indspilnings- og lyttesammenhæng, hvor krav til lydkvalitet er meget høje. En vigtig egenskab ved referencehovedtelefoner er, at de skal være så ”ærlige” som muligt og ikke forstærke eller forbedre lyden. Man skal kunne forvente et så autentisk lydbillede som muligt uden kosmetiske korrektioner som for eksempel fremhævet bas og diskant. Referencehovedetelefoner værdsættes ikke blot af professionelle studieteknikere, lyddesignere og efterredigeringsteknikere, men er også klare favoritter blandt audiofile. Da kvaliteten af produkterne inden for denne kategori som regel er skyhøj, befinder de sig også i de øvre prisregioner. 

Shure SRH440 er et eksempel på OverEar referencehovedtelefoner.

InEar

Det engelske udtryk for ”inde i øret” beskriver jo, hvad det handler om. En yderst kompakt højttalerteknologi, der tager udgangspunkt i, at man kommer endnu tættere på trommehinden og derfor kan afspille med væsentlig lavere volume, uden at miste dynamik. Når du skal anskaffe dig InEar-hovedtelefoner, vil vores absolut vigtigste råd altid være: De skal passe til dine ører. Vi har alle forskellige ører, og hvis den lille højttalersnegl ikke slutter tæt, mister du basområdet udover komforten. Derfor byder de fleste InEars på flere “snegle” eller propper, så du kommer nærmere ”din størrelse”. Men det er under alle omstændigheder værd at prøve sig godt frem.


“Vores absolut vigtigste råd vil altid være: InEars skal passe til dine ører.”


Den åbenbare fordel med InEar er naturligvis det let-transportable format, der har gjort dem til klare favoritter som street- eller smartphone-hovedtelefoner. Med den nuværende teknologi kan InEar udfordre de bedste hovedtelefoner på markedet. Du kan finde produkter til over 30.000 kroner og en nærmest euforisk lytteoplevelse i denne kategori.

OnEar og OverEar

Dette er to varianter, der står øverst på hovedtelefonernes stamtræ. De mest klassiske. Lukkede OverEar-hovedtelefoner kapsler lyden ind, så man undgår overhør til mikrofonen ved indspilning eller at genere medpassagerer i bussen. Det er dog et akustisk kompromis, idet der opstår både stående bølger og forvrængning når man “spærrer” lyden helt inde. Vil man have så præcis lyd som muligt, bør man vælge åbne OverEar-hovedtelefoner, der har en perforeret kop, så noget af lyden kan “slippe ud”. 

Mens de lukkede OverEar holder omgivende lyd ude, slipper OnEar en kontrolleret mængde af omgivelserne ind. Hvilket ikke er helt ved siden af, hvis du bruger hovedtelefonerne i bylivet og dermed beholder lidt styr på trafik og tilråb. Lydmæssigt får man virkelig meget for pengene her – den lukkede OverEar leverer ofte fin dynamik og opfattes ofte som rene hifi-hovedtelefoner.


“Mens de lukkede OverEar holder omgivende lyd ude, slipper OnEar en kontrolleret mængde af omgivelserne ind.”


I denne kategori støder vi også på et større udbud af forskellige dynamiske præferencer: Eller sagt på en anden måde, et væld af forskellige lydbilleder der ikke har med kvalitet at gøre, men snarere med smag og musikalske præferencer. Her er det vigtigt virkelig at lytte til sin favoritmusik, inden man slår til.

V-Moda Crossfade M-100 er en yderst populær dj-model.

DJ

Alle har vel set en dj med en “kop” holdt tæt til sit ene øre, mens den anden kop er vendt væk eller fjernet fra det andet øre. Det er naturligvis fordi, dj’en lytter til to lydkilder samtidig. Dels lyden fra scenen, dels lyden fra mixeren. Derfor har dj-hovedtelefoner et meget karakteristisk foldedesign, hvor kopperne kan drejes i flere retninger. Samtidig har behovet for til tider at afskærme scenelyden fremelsket forholdsvis store kopper. I dag ses dj-hovedtelefoner også i gadebilledet og sender et tydeligt musikalsk signal til omgivelserne.


“…scene- og indspilningshovedtelefoner er sat i verden for at udelukke al lyd. Og det i ofte meget lydstærke miljøer som på scenen eller i studiet.”


Scene/Indspilningshovedtelefoner

Dette er professionelle hovedtelefoner til scenen og studiet, men til forskel fra referencehovedtelefonerne, der giver den bedste lydgengivelse, er scene- og indspilningshovedtelefoner sat i verden for at udelukke al lyd. Og det i ofte meget lydstærke miljøer som på scenen eller i indspilningsstudiet. Du ser dem sædvanligvis på hovedet af trommeslagere på scenen. Men de bruges også i høj grad til studiesessions , hvor man foretrækkerat lyttte til det færdige mix i hovedtelefonerne og slippe for den direkte lyd i selve optagerummet.

Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm benyttes som både som reference- og indspilningshovedtelefoner.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

DR Strings
Brands

DR Strings

DR Strings Hi-Beam MR 45-105 Elbas strengesæt 45-65-85-105. Kan ikke bestilles på web Findes i 3 butikker kr 325,- DR Strings UFO-40 Jonas Hellborg 40-100

Vox V847A Wah
Tilbehør

Anmeldelse: Vox V847A Wah

Wah-wah pedal med klassisk lydkarakter. Mulighed for tilslutning af strømforsyning. Wah-wah pedal med klassisk lydkarakter. Bygget efter samme specifikationer som Vox´ legendariske wah-wah modeller fra

KRK
Brands

KRK

Mørk, gråsort finish, afrundede kanter og gule højttalerenheder i kevlar – KRK-monitorer genkendes let på deres udseende. Men udseende er ikke noget mål i sig