trompet

Trompet – De bedste i test

Trompeten er et instrument, som kræver lidt øvelse at blive god til, men når først, man har lært det, er den en fornøjelse at spille på og utroligt alsidig. Der findes mange varianter af trompeter på markedet, og det kan være svært at vide, hvad man skal gå efter – særligt hvis man er ny til trompeter eller messingblæsere i det hele taget.

Derfor får du her lidt hjælp. Nedenfor finder du tre bud på nogle af de bedste trompeter på markedet, ligesom du kan læse mere om, hvad trompeten i det hele taget er for et instrument. Vil du se endnu flere trompeter, kan du klikke her.

Trompet 
1. TESTVINDER Klassisk trompetSe prisen
2. DEN BILLIGE George Hennesey pocket trompetSe prisen
3. TIL BEGYNDEREN George Hennesey trompetSe prisen

Testvinder – Klassisk trompet

trompet chateau

Søger du højt kvalitet, når du skal vælge en trompet, så er denne klassiske trompet, Chateay VCH-298ILJ Bb-trompet et godt valg. Der er tale om en Bb trompet med en utrolig flot og fyldig klang. Den er af lækre og robuste materialer og i et flot finish.

Fordele:

  • Klassisk trompet
  • Bb-trompet
  • Tre ventiler
  • Flot klang
  • Høj kvalitet
  • Lækre og holdbare materialer
  • Flot finish
  • Både velegnet til den øvede og til begynderen

Ulemper:

  • Relativt høj pris

Trompeten er som nævnt et instrument med mange år på bagen. Den har i løbet af sin levetid fået status som lidt af en klassiker – og med god grund. Vil du gerne have fingrene i en god og pålidelig klassisk trompet, er denne Chateau VCH-298lLJ Bb-trompet et rigtig godt valg. Her får du en yderst gennemført trompet med en flot og fyldig klang, der lyder imponerende i enhver sammenhæng. Der er tale om en b-trompet, det vil sige den mest almindelige og mest alsidige trompet. Trompeten er udstyret med tre gennemtestede og stabile ventiler, hvilket også er standarden. Trompeten er af kvalitetsmessing, og der er i det hele taget tale om et stabilt instrument med en flot finish.

Trompeten egner sig både godt til den øvede trompetist og begynderen, som forlanger noget af sit instrument. Der er ikke tale om den billigste trompet på markedet, men der er tale om et godt bud på en af de bedste.

Den billige – George Hennesey pocket trompet

trompet hennesey pocket

Pocket-trompet i særligt lille størrelse. B-trompet med tre ventiler og flot klang. I lækre kvalitetsmaterialer. Bedst egnet til den erfarne trompetspiller, som allerede har stiftet bekendtskab med instrumentet i almindelig størrelse.

Fordele:

  • Lille størrelse
  • God pris
  • God at have med på farten
  • Flot lyd og klang
  • Kvalitetsmaterialer
  • Kommer med opbevaringskasse, hansker og 7C-mundstykke

Ulemper:

  • Ikke så egnet til begynderen

Arbejder du med et strammere budget, men vil du stadig gerne investere i en trompet, kan du eventuelt vælge denne pocket-trompet fra George Hennesey. Trompeten er ekstra lille i størrelsen – deraf navnet og fås således også til en god pris. Den måler 22,7 cm i sin totale længde og 14,8 cm i højden. Den er således relevant eksempelvis at have med på farten. Men den lille størrelse er ikke ensbetydende med dårlig lyd. Denne pocket-trompet har en imponerende klang og er på mange måder et rigtig fint instrument.

Trompeten af kvalitetsmessing og har et rigtig flot finish. Den er udstyret med tre ventiler og er en b-trompet. Den leveres med en flot sort kasse, 7C-mundstykke og handsker.

Denne trompet er muligvis bedst egnet til dig, der tidligere har prøvet at spille trompet. Trompeten er således ikke så egnet til nybegynderen, som kan tænkes at have større gavn af at lære en trompet i normal størrelse at kende først

Til begynderen – George Hennesey trompet

trompet hennesey

Velegnet trompet til begynderen. Høj kvalitet og solide og robuste materiale. Kommer med alt, hvad begynderen behøver – opbevaringskasse, mundstykke, handsker og klud.

Fordele:

  • God til begynderen
  • God pris
  • Solid og robust kvalitet
  • B-trompet med tre ventiler
  • Kommer blandt andet med transport- eller opbevaringskasse, mundstykke og handsker.

Ulemper:

  • Mindre egnet til den erfarne trompetist

Har du ikke tidligere spillet trompet, eller er din erfaring begrænset? Så er den en god idé at vælge en trompet, der egner sig til begyndere. Et eksempel på en sådan trompet er denne variant fra George Hennesey. Trompeten er i robust kvalitet, har solide venitler og har en flot lyd og klang. Den egner sig således godt til begynderen, som endnu er ved at lære trompeten at kende.

Der er tale om en b-trompet med tre ventiler. Det vil sige, at denne trompet fra George Hennesey er en standardtrompet. Den er derfor et oplagt sted at starte for begynderen, hvorefter det på et senere tidspunkt er muligt at prøve kræfter med andre typer af trompeter. Den leveres med en transportkasse i ABS-plastik til opbevaring samt mundstykke, handsker og klud. Trompeten er samtidig relativt prisvenlig, hvilket ydermere gør de relevant for begynderen, som måske endnu ikke føler sig sikker på, at trompeten er det rigtige instrument for vedkommende. Samtidig betyder det, at du her får rigtig meget for pengene.

Hvilket trompet skal jeg købe?

Svaret på det spørgsmål afhænger af flere ting. Blandt andet afhænger det af, hvad du selv forventer af dit instrument, og hvad du har i sinde at bruge det til. Investerer du i en trompet for at blive en talentfuld trompetist, kan det som hovedregel godt betale sig at vælge en trompet af kvalitet, af lækre materialer og med en særligt god klang. Det gør det nemmere og mere motiverende at øve sig og på sigt at blive god. Det samme gælder, hvis du allerede er en øvet trompetist, som er seriøs og ambitiøs omkring dit trompetspil. Investerer du omvendt i en trompet, fordi du godt kunne tænke dig at prøve instrumentet af, men ser du ikke nødvendigvis for dig, at du skal bruge timevis på at øve og forbedre dig, kan det være omsonst at investere mange penge i en trompet af høj kvalitet, og det kan således være fint med en mere budgetvenlig variant. Dermed ikke sagt, at man ikke kan blive dygtig til at spille på trompet, hvis ens budget er begrænset, men det er nu engang nemmere at blive god, når instrumentet også er det.

Sådan fungerer en trompet

En trompet fungere ligesom andre blæseinstrumenter ved, at der blæses luft gennem instrumentet. På en trompet blæses luften ind gennem mundstykket med lukkede læber, mens læberne vibrerer, så de fremkalder en brummende lyd. Denne mundbevægelse kan tage en rum til at lære at udføre, men sidder på rygraden, så snart man er blevet en øvet trompetspiller. Vibrationerne fra læberne sendes ind gennem messingkonstruktionen og forplanter sig som lyd i trompetens indre. Den karakteristiske tragtformerede udmunding, som en trompet har, har til formål at forstærke lyden og gøre tonen kraftigere og klarere.

De fleste trompeter er b-trompeter. Det vil sige at de er stemt i b. Når man blæser luft ind i instrumentet, som beskrevet ovenfor, frembringer trompeten derfor som udgangspunkt den tone, den er stemt til at frembringe. Ved hjælp af forskellige læbestillinger er det muligt at frembringe en række af denne tones overtoner, og ved samtidig at benytte forskellige kombinationer af de tre ventiler ovenpå trompeten, kan man frembringe alle 12 toner i den kromatiske skala.

Bedste trompeter i test

Er man ikke den store kender, når det kommer til trompeter eller messingblæsere i det hele taget, kan man måske være tilbøjelig til at tænke, hvor stor forskel, der egentlig kan være på forskellige trompeter. Men en kender vil vide, at forskellen kan være ret så stor og temmelig afgørende. Men om en trompet er god eller ej afhænger som nævnt også af, hvem der skal spille på den, og hvad vedkommende forventer af instrumentet.

Fordele & ulemper

Som nævnt tidligere kan det være svært at sige noget generelt om, hvilken trompet der er den rette at købe, da det både afhænger af dine personlige forventninger til instrumentet og af, hvad du har i sinde at bruge instrumentet til. Det kan være en fordel dels at gøre dig selv bevidst om dit eget ambitionsniveau og dels at tage dit nuværende talent i betragtning. Er du en øvet trompetspiller med mange års trompetspil på bagen, så kan det være relevant at investere lidt ekstra i en trompet af god kvalitet og gode materiale med god lyd og måske endda et flot finish. Her er ulempen selvfølgelig, at man får, hvad man betaler for, og at prisen for en kvalitetstrompet altså kan være relativt høj. Fordelen er omvendt, at du får en pålidelig trompet med en flot lyd, som kan være din faste følgesvend længe.

Er du derimod nybegynder, kan det være en idé at vælge en begyndertrompet, som er designet særligt til begyndere eller at vælge en trompet til en lidt billigere pris. Sidstnævnte kan særligt være relevant, hvis du endnu ikke er sikker på, om trompeten er instrumentet for dig. 

Hvor mange toner kan en trompet spille?

Som nævnt tidligere kan trompeter som udgangspunkt være stemt i forskellige toner. Den mest almindelige trompet er b-trompeten, som altså er stemt i b. Men ved hjælp af forskellige læbebevægelser og de tre ventiler ovenpå trompeten, er det muligt at frembringe alle 12 toner i den kromatiske skala.

Der findes kun en udgave af den kromatiske skala. Uanset hvilken tone, der er starttone – det vil sige oftest b i trompetens tilfælde – er de toner, skalaen er udgjort af de samme. Den kromatiske skala er en række af toner, som er opbygget af halvtonetrin. Det betyder, at afstanden mellem hvert trin i skalaen er en halv tone.

Det kan som nævnt tage en rum tid at lære de korrekte teknikker med munden, og det kan være en frustrerende oplevelse at gå i gang med at lære at spille trompet, fordi det kræver øvelse overhovedet at kunne frembringe lyd. Trompeten inviterer således ikke nye trompetister indenfor modsat andre instrumenter, som kan være mere ligetil at komme i gang med.

Lyddæmper til trompet

For at nuancere lyden på en trompet yderligere, er det muligt at gøre brug af en såkaldt lyddæmper. Lyddæmpere fås i mange forskellige afskygninger, og de gør det muligt på forskellige måder at variere instrumentets klang og lydstyrke. Effekten af en lyddæmper kan være meget stor, og vil man gerne virkelig lære trompeten som instrument at kende, vil mange formentlig argumentere for, at en lyddæmper er svær at undvære. Er du helt ny trompetist, er det måske ikke nødvendigt med det samme at investere i en lyddæmper, da det kan være opgave nok at lære at spille på trompeten i sig selv. Det kræver nemlig lidt både at holde styr på mundteknikken, ventilerne og en lyddæmper samtidig. Og kaster du dig ud i for meget på en gang, kan det virke demotiverende. Men når man først har lært at spille, kan lyddæmpere i forskellige afskygninger altså tage trompetspillet til et helt nyt niveau med mange flere muligheder og nuancer. En lyddæmper til trompet kan både være relevant for trompetister, der spiller alene, men også for trompetister, der spiller i et band eller for eksempel et orkester, fordi dæmperen blandt andet gør det muligt at tilpasse lyden til andre instrumenter.

Nogle lyddæmpere er små, mens der også findes store og mere komplicerede konstruktioner. Hver især kan de bidrage med noget forskellige og på hver sin måde påvirke lyden af din trompet. Mange lyddæmpere er eksempelvis af aluminium og kork. Det gør dem lette at holde og bruge, mens man spiller. Vil du se et udvalg at lyddæmpere til trompeter, kan du klikke på dette link.

 

Trompetens historie

Den første trompet blev fundet helt tilbage i 1500 f.Kr. Som oftest var trompeterne lavet i bronze eller sølv. Sidenhen blev det i middelalderen et anerkendt erhverv. Her spillede trompeten nemlig en hovedrolle i millitæret, hvor trumpisterne var blandt de medlemmer, der skulle passes absolut mest på i hver deling. Dette var fordi deres primære opgave var, at fordele opgaver rundt i hæren blandt forskellige delinger. Sidenhen blev trompeten i renæssancen anset som værende det instrument vi kender i dag. 

Hvis du er mere interesseret i historien omkring trompeten, så kan du finde en mere dybdegående beskrivelse ved at klikke lige her.  

Fingerkombinationer

Når man spiller på en trompet findes der mange forskellige fingerkombinationer. Som man kan se i det nedenstående billede, så står der en række tal. Disse tal angiver, hvilke ventiler, der skal være åben på hvilke tidspunkter. Med andre ord, så skal ventil nummer 1 være åben, hvis der står 1, og hvis der eksempelvis står 1-2, så skal det være ventil 1 og 2. 

Akkorder til trompet

Derudover kan man ændre på trompetens tonelege, ved at ændre måden munden er placeret på mundstykket. På samme måde er der også forskel på tonerne alt efter, hvor hårdt du blæser og hvor fast du har placeret læberne på trompeten. Dette beskrev vi dog tideligere på siden, og henviser til du genlæser stykket om “sådan fungerer en trompet”. 

Man skal dog som nybegynder være opmærksom på, at det kan tage mange år, at mestre en trompet, og de forskellige fingerkombinationer. 

 

Lær at spille trompet

Måske har du nogle helte, som har tryllebundet dig med fremragende blæs. Trompeten kan være fortryllende at høre på, når man først forstår, hvordan man skal håndtere den. En helt mange forbinder trompeten med er Louis Armstrong, der formåede at tryllebinde alle som trompetist. Man skal dog ikke tvivle på, at der har ligget mange tusind øve-timer forud for dette.  

Til venstre finder du en video, der viser, hvordan du helt simpelt kan komme igang med  at spille trompet. Det er selvfølgelig også muligt, at finde lærebøger om dette, hvis du er mere til det. 

Hvis du er til lærebøger, så findes der en lang række fantastiske bøger. En af dem, der over en længere periode, er blevet henvist til for spirrende tompetister er “Complete Conservatory Method for Trumpet”. 

Her på siden anbefaler vi dog at få trompeten mellem hænderen, og øve sig efter “learn-by-doing”. Få kontrol over de enkelte ventiler, og få følingen af hårdheden som din mund skal være på mundstykket, samt hvordan du kontrollerer blæsekraften. Kun på den måde bliver du den næste Louis Amstrong. 

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 3

Bedømmelse

Annonce

Ting du skal vide om erhvervslån

Dette indhold er sponsoreret Du går måske rundt med en drøm om at starte en virksomhed op. Du har en god forretningsidé, og det eneste,

Kemper Profiler Head Black
Tilbehør

Anmeldelse: Kemper Profiler Head Black

Revolutionerende guitar-preamp som kan emulere lydene fra andre forstærkere og kabinetter efter at have optaget en lydprøve, med indbyggede effekter og noisegate. Kemper Profiling Amp’en

Yamaha Revstar RS502 Shop Black
Guitar

Anmeldelse: Yamaha Revstar RS502 Shop Black

El-guitar med krop af ahorn/mahogni, mahogni hals med Rosewood gribebræt, justerbar wrap-around bro og Alnico P-90s pickupper. Inkl. gigbag. Med inspiration fra Londons og Tokyos